Jdi na obsah Jdi na menu
 


Faisal ben Š'lomo ha-nasi

פייסל בן שלמה הנשיא

Faisal ben Šelomoh ha-nasi zasvětil svůj život výuce Zákona Božího.
Jak již víte, prvním významným kompilátorem našich modlitebních knih byl David ben Chasin; nicméně i jím sestavené modlitební knihy buď postupně přestaly vyhovovat potřebám věřících, nebo byly postupem času zapleveleny nadbytečnými texty.
Faisal ben Šelomoh ha-nasi se rozhodl tyto modlitební knihy přepracovat, byť nebyly běžně dostupné a obecně rozšířené; všechny naše východní komunity jeho upravené modlitební knihy ochotně přijaly a po dlouhou dobu je používaly.
Modlitební knihy obsahovaly i jím formulované texty svatebních smluv a rozvodových listů; tyto texty svatebních smluv a rozvodových listů se rychle šířily a jsou v nezměněné podobě užívány do dnešní doby.

Přepracování modlitebních knih bylo extrémně náročným počinem, neboť vyžadovalo hluboké znalosti teologie a liturgie, literární a básnické nadání, znalosti gramatiky a struktury hebrejského jazyka, a nakonec i znalost povahy modlicích se, neboť bylo nezbytné, aby na ně přepracované modlitební knihy silně zapůsobily.
Dílo toto typu ale mohl úspěšně dovést do úplného konce pouze nadprůměrně učený člověk obdařený nadprůměrným literárním talentem.
Proto ani modlitební knihy Faisala ben Šelomoh ha-nasi zcela neuspokojilo potřeby karaimské bohoslužby.
Úspěšným dokončením tohoto náročného úkolu si nakonec zajistil nesmrtelnost až geniální teolog Áron ha-rofe ben Josef.